A Goricko Tájvédelmi Park Információs Központja
Grad 191, 9264 Grad
tel.: (031) 354 149
e-mail: park.goricko@siol.net

Puconci

izvir Mrzlek
 
Naslov

Puconci 80 9201 Puconci

Telefon ++386 (0) 2 545 91 00
Fax ++386 (0) 2 545 91 01
E-poąta obcina.puconci@puconci.si
Spletna stran http://www.puconci.si
Prebivalcev 6281
Velikost 107,58 km2, v parku je 67 % ali 7202 ha
®upan Ludvik Novak
 

V našon kraji je lepou,
malo brejg je, malo dou,
s Sebeščana vidi se ravnica,
ge non valovi pšenica.

Tale kitica je postala simbol občine Puconci, kjer se srečujeta ravninski in gričevnati svet Prekmurja. Prvega s poljedelstvom in ľivinorejo dopolnjuje drugi s sadjarstvom in vinogradništvom. Nova proga do Madľarske je razdelila občino, kljub temu pa je tu dovolj miru za uľivanje v naravi.

Posebnost občinskega prostora je soľitje več verskih skupnosti. Zato ni naključje, da je občinski praznik 13. oktobra, ko je bil leta 1781 objavljen tolerančni patent kot osnova za enakopravno delovanje vseh cerkvenih skupnosti. Prav na protestantizem tod radi opozorijo, ko predstavljajo območje in soµitje evangeličanov, katoličanov in pripadnikov binkoštne cerkve.

Poleg spomenika očetu prekmurske knjiµevnosti Štefanu Küzmiču v Strukovcih sta na območju občine evangeličanski cerkvi častitljive starosti v Puconcih in Bodoncih. V Pečarovcih pri Sebeščanu stoji katoliška cerkev sv. Sebastjana (1824), v Vadarcih skromna binkoštna cerkev. Kot pomemben etnološki spomenik stoji na pokopališču v Dolini tudi leseni zvonik.

Zanimivost občine je tudi Sadni vrt v Otovcih, za katerega skrbi Sadjarsko društvo Pomurja, v njem pa je posajenih čez 150 starih sort jablan in drugih sadnih vrst. Sleherno sadiko v vrtu je posadil znan človek iz Slovenije ali tujine.

V občini imajo številna kulturna in turistična društva, gospodarsko pa je pomembno podjetje Kema z izdelki iz kremenovega peska in posebnimi gradbenimi materiali.

Med pomembnimi projekti iz zadnjega časa so Moja-tvoja-naša vas, Španova domačija in vaška trľnica v Moščancih. Vaneča je značilno vinogradniško območje, v Puconcih oľivljajo Püconsko senje, v Pečarovcih, ki so dobili ime po lončarjih ali pečarjih, pa pozimi – če je le dovolj snega – prirejajo smučarske skoke.

Copyright © Krajinski park Goričko | Design & production CREATIV Novi mediji d.o.o. |